Alles wat je moet weten over een onderooglidcorrectie

Een onderooglidcorrectie kan misschien al langer bij je in het vizier liggen, of je bent nog heel erg oriënterende. In deze blog lees je alles wat je moet weten over een onderooglidcorrectie. Van de kosten tot aan het herstel, hierna ben je voorbereid. Het is geen kleine ingreep dus je moet goed weten waar je aan begint.

Wanneer neem je zo’n correctie?

Ooglidchirurgie is de meest uitgevoerde plastische chirurgische ingreep. Eén op de 7 mensen in Nederland ondergaat een ooglidcorrectie. Een onderooglidcorrectie verhelpt de problemen die worden veroorzaakt door overtollige huid, vet en ernstige wallen. Hangende oogleden kunnen je er moe of ouder uit laten zien dan je je voelt. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je voortdurend je ogen extreem overdreven open moet houden. Dit kan ook leiden tot hoofdpijn en/of tranen in de ogen veroorzaken, wat op de langere termijn stress kan opleveren. Hangende oogleden kunnen ook zelfs je zicht belemmeren. Echter gaat dat vooral om de bovenste oogleden, de onderste oogleden worden vaak gedaan als cosmetische ingreep. Daarom is het vaak pas mogelijk als je ouder dan 18 bent.

Wat gebeurt er tijdens een onderooglidcorrectie?

Je vraagt je misschien af wat de plastisch chirurg allemaal doet tijdens een onderooglidcorrectie wanneer jij verdoofd bent. Als je aan je boven- en onderoogleden wordt geopereerd, werkt de chirurg meestal eerst aan je bovenoogleden. Hij of zij snijdt langs de plooi van het ooglid, verwijdert wat overtollige huid, spier en eventueel vet, en sluit de snede. Op het onderste ooglid maakt de chirurg een snede net onder de wimpers in de natuurlijke plooi van je oog of aan de binnenkant van het onderste ooglid. Hij of zij verwijdert of herverdeelt overtollig vet, spier en verslapte huid, en sluit vervolgens wederom de snede. Als je ooglid dicht bij je pupil hangt, kan je chirurg een blepharoplastiek uitvoeren met een procedure die ptosis wordt genoemd en die extra steun geeft aan de wenkbrauw spier.

Wat kost deze correctie?

De prijzen van zo’n correctie zijn in Nederland vrij goed te doen. Het valt echter wel onder eigen risico, dus tenzij je een gegronde medische hebt zul je het zelf moeten betalen. Bij een onderooglidcorrectie is er vrijwel zelden een gegronde medische reden, dus je zult helaas je portemonnee moeten trekken. De prijzen van zo’n correctie zijn behoorlijk uiteenlopend per kliniek, een richtprijs is rond de €1200. Zet het maar alvast op je Sinterklaaslijstje!

Herstel na deze correctie

Het lijkt misschien een beetje eng, maar zodra je wakker wordt na je onderooglidcorrectie, is het eerste wat je zult merken dat je zicht wazig is. Dit is niets om je zorgen over te maken en betekent niet dat de operatie mislukt is, maar eerder dat er een dikke antibiotische zalf op de oogcontour is aangebracht om het uitdrogen van de ogen tegen te gaan. Deze zalf moet gedurende een week na de operatie vier maal per dag aan de binnenkant van het oog en op de wonden worden aangebracht.

Gedurende 24-48 uur na de ooglidcorrectie moeten ijskompressen worden gebruikt en patiënten moeten ook zittend slapen, met meerdere kussens om de zwelling te verminderen door te voorkomen dat vocht zich ophoopt. Vermijd absoluut inspannende activiteiten zoals sporten gedurende ten minste 7 dagen in de herstelperiode van deze correctie. Patiënten moeten echter onmiddellijk mobiel zijn, dus is het aan te raden om te beginnen met wandelen in een rustig tempo.