Ken je dat? Je hebt tientallen plannen in je hoofd om te doen vandaag, maar aan het einde van de dag ben je eigenlijk maar aan twee dingen toegekomen. Dit overkomt ons allemaal wel eens en de reden hiervoor is vaak gebrek aan een goede planning. Een planning zorgt er niet alleen voor dat je je tijd nuttiger en efficiënter besteedt waardoor je uiteindelijk meer uit je dag haalt, het geeft je uiteindelijk ook meer rust in je hoofd. Het is natuurlijk enorm irritant als je achteraf niet aan dingen toe bent gekomen die je graag had willen doen. Het gevolg is dat je gaat uitstellen en uiteindelijk geen flauw idee hebt wanneer je het in vredesnaam nog moet gaan doen. Om dit te voorkomen hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet!
Happy thoughts
Iets wat direct te maken heeft met een goede planning, maar wel enorm kan helpen, is de dag in ieder geval proberen te beginnen met een goed humeur. Je gaat namelijk geen hele planning afwerken wanneer je je belabberd en down voelt en alles negatief inziet. Iedereen heeft natuurlijk zijn mindere dagen, maar probeer op die dagen dan net wat milder voor jezelf te zijn en naar de positieve dingen te kijken.
Schrijf het op
Maak niet alleen een planning in je hoofd, maar zet het ergens waar je het terug kan vinden. Dit voorkomt dat je alsnog dingen vergeet. Er zijn tegenwoordig talloze planning apps. Daarnaast zijn er ook genoeg papiere planners uitgebracht die je kunnen helpen alles op een rijtje te zetten. Je kunt natuurlijk ook gewoon een notitieboekje gebruiken en die omtoveren tot planner of agenda. Dan ben je ook nog eens creatief bezig!
Vermeld de tijd
Alleen de taken opschrijven op je to do list werkt vaak niet voldoende voor de echte slechte planners onder ons. Je krijgt alleen een goede, lopende planning wanneer je ook echt gaat plannen met tijden erbij. Bedenk bij alles wat je wilt gaan doen hoeveel tijd je ook echt gaat plannen met de tijden erbij. Bedenk bij alles wat je wilt gaan doen hoeveel tijd het in beslag neemt, want op die manier kan je een realistische planning maken.
Realistisch plannen
Om nog even terug te komen op realistisch… houd het aantal taken ook realistisch. Je kan beter 4 taken inplannen en die ook echt uitvoeren, dan 10 bij elkaar proppen in 4 uur tijd en uiteindelijk nergens aan toe komen. Dit werkt ontzettend demotiverend. Plan ruim in zodat je uiteindelijk niet in de knoop komt met de rest van de tijd.